Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Bakslag för melanomkombo

Publicerad: 5 april 2013, 13:26

Ipilimumab och vemurafenib är de första läkemedlen som visat sig kunna förlänga överlevnaden vid spridd hudcancer. Men om de kombineras finns risk för leverbiverkningar.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det är forskare i USA som i ett brev i tidskriften New England Journal of Medicine meddelar att de stoppat den första studien där de två läkemedlen ges tillsammans.

Orsaken är att fyra av de första sex patienterna som fick kombinationsbehandlingen fick förhöjda värden av leverenzymer. Även tre av fyra deltagare som påbörjat behandling i en annan studiegrupp fick samma typ av biverkningar.

Ytterligare två patienter, en i varje grupp, fick förhöjda världen av ämnet bilirubin. Samtliga förändringar försvann efter att läkemedlen temporärt sattes ut eller efter att patienterna fått kortison. Men forskarna beslutade ändå att avsluta studien i förtid.

Enligt forskarna pekar deras fynd på att noggranna studier bör utföras av nya kombinationsbehandlingar, även när de ingående läkemedlen är godkända var för sig och har olika verkningsmekanism.

Relaterat material

Lovande immunbehandling för metastaserad hudcancer

Hudcancermedel förbättrade överlevnad

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News