Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Barn dog efter att kontroll skjutits upp

Publicerad: 24 maj 2019, 11:45

Kapacitetsbrist på Karolinska universitetssjukhuset gjorde att ett tidigare cancersjukt barns undersökning flyttades fram. Barnet avled sedan av spridd cancer.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetLex Maria

Barnet ansågs färdigbehandlat för sin cancersjukdom men skulle undersökas med magnetisk resonanstomografi, MR, var tredje månad. På grund av kapacitetsbrist på Karolinska universitetssjukhuset i Solna prioriterades dock ett annat barn, uppger Sveriges Radio P4 Stockholm och Dagens Nyheter.

Kontrollen sköts sedan upp en gång till då barnet fått en infektion. Efter sex månader genomfördes undersökningen sedan barnet fått värk. Då upptäcktes spridd cancer och barnets liv gick inte att rädda.

Karolinska universitetssjukhuset har lex Maria-anmält det inträffade. Av anmälan framgår att det inte är säkert att barnet hade kunnat botas om undersökningen gjorts tidigare, eftersom cancern var mycket aggressiv. Men barnet och familjen hade kunnat få en bättre sista tid. ”Händelsen har medfört allvarlig vårdskada och har därför anmälts”, skriver sjukhuset på sin hemsida.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev