fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Barn och unga får Kymriah

Publicerad: 17 maj 2019, 10:32

Illustration av T-cell som attackerar cancercell.

Foto: Thinkstock

NT-rådet rekommenderar car T-cellsterapin Kymriah till barn och unga vuxna med svår akut lymfatisk B-cellsleukemi. Snart kommer även ett utlåtande om terapin vid aggressiva former av lymfom.

Ämnen i artikeln:

LeukemiLymfomNovartis

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Det känns bra att svensk sjukvård får tillgång till behandlingsformen. Från vår sida har det varit angeläget att arbeta med ärendet så snabbt som möjligt eftersom det handlar om väldigt svårt sjuka patienter, säger Gerd Lärfars som är ordförande i NT-rådet.

Car T-cellsterapi ses som en banbrytande behandling mot olika former av blodcancer. Den nya rekommendationen riktar sig till barn och unga vuxna upp till 25 år med akut lymfatisk B-cellsleukemi, och som inte svarat på tidigare terapier eller som har fått återfall efter exempelvis en stamcellstransplantation. Det handlar om en liten patientgrupp, uppskattningsvis kommer fem till tio personer per år bli aktuella för behandlingen i Sverige.

Enligt beräkningar från TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, ligger kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår troligtvis på mellan 500 000 och 1 100 000 kronor för Kymriah.

Men det finns en stor osäkerhet i den hälsoekonomiska bedömningen. Tillförlitligheten är också låg när det gäller den vetenskapliga dokumentationen, påpekar Gerd Lärfars.

– Vår samlade bedömning är ändå att behandlingen ger stora hälsovinster för denna patientgrupp till en rimlig kostnad. Vi känner oss trygga med den nya rekommendationen, säger hon.

Kymriah har även ett marknadsgodkännande för diffust storcelligt B-cellslymfom, vilket är den vanligaste formen av lymfom och berör en större patientgrupp. Men NT-rådet anser att landets regioner tills vidare ska avvakta med att ge behandlingen till dessa patienter.

– För den här diagnosen är det vetenskapliga underlaget betydligt mer svårbedömt, och det behövs ytterligare dialog med professionen och läkemedelsföretaget innan vi tar ställning. Målsättningen är att avge en rekommendation inom de närmaste veckorna, säger Gerd Lärfars.

Hon berättar att man även arbetar intensivt med ett utlåtande om Yescarta, som är den andra godkända car T-cellsterapin på marknaden, och där indikationen gäller för lymfom.

– Vi vill snarast möjligt få klart rekommendationen för Yescarta. Men här saknas fortfarande en del pusselbitar innan vi kan skriva ett eventuellt avtal med läkemedelsföretaget, säger Gerd Lärfars.

Metoden med car T-cellsterapi går enkelt förklarat ut på att man tar T-celler från patienten, och dessa modifieras genetiskt för att kunna döda en viss typ av cancerceller. De förändrade T-cellerna odlas därefter upp i ett laboratorium innan de återförs till patienten via infusion.

Det var i augusti i fjol som Kymriah och Yescarta fick marknadsgodkännande i Europa.

Relaterat material

Car T-cellsterapi igång för unga

Nytt stöd för car T-celler vid svår leukemi

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev