Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Bäst med ifosfamid vid återfall i Ewings sarkom

Publicerad: 5 juni 2022, 12:01

Ewings sarkom brukar främst drabba ungdomar.

Foto: Getty Images

ASCO 2022. Högdos ifosfamid ger bättre effekt än andra cytostatika vid svårbehandlad Ewings sarkom, visar primära resultat från en randomiserad studie.


Ämnen i artikeln:

SarkomLäkemedelASCOKarolinska universitetssjukhuset

– Äntligen går man till botten med detta. Vi har länge famlat i blindo och inte vetat vad som fungerar bäst i läkemedelsväg när patienterna får återfall, säger Elisabet Lidbrink som är överläkare på tema cancer vid Karolinska universitetssjukhuset.

Det är första gången en randomiserad studie utförs som undersöker vilken cytostatika som är mest effektiv och minst toxisk för patientgruppen. Fynden presenterades under söndagens plenarsession där man uppmärksammar forskning som anses ha stor betydelse för sjukvården.

– Resultaten kommer definitivt påverka svensk praxis. Nu kommer högdos ifosfamid att sättas in direkt vid ett första återfall, säger Elisabet Lidbrink. 

Läs också: Stort bakslag för lovordad terapi mot sarkom 

Ewings sarkom är den näst vanligaste formen av skelettsarkom hos barn och unga, med cirka 15 nya fall per år i Sverige. Den elakartade tumören kan finnas både i och utanför skelettet.

Till den randomiserade studien rekryterades 451 patienter, däribland från Sverige. De hade fått återfall eller inte svarat på tidigare behandlingar. I sådana lägen är standard olika former av cytostatika. Från början ingick fyra behandlingsarmar i studien, men två plockades bort inför fas 3 som baseras på 146 patienter. Via lottning hade de antingen testat höga doser med ifosfamid eller en kombination av topotekan och cyklofosfamid. Uppföljningen pågick i 40 månader i median.

Den händelsefria överlevnaden, vilket utgjorde det primära effektmåttet, låg på 5,7 månader i median inom gruppen som fått ifosfamid. Motsvarande siffra hamnade på 3,7 månader i median med kombinationsbehandlingen. 

Totalöverlevnad var ett sekundärt effektmått. Den låg på 16,8 månader i median med högdos ifosfamid respektive 10,4 månader i median med topotekan plus cyklofosfamid. 

– Överlag är siffrorna inte särskilt imponerande, men tyvärr ser verkligheten ut så här. Det går dåligt för majoriteten av patienter med återfall och få lever fortfarande efter fem år, säger Elisabet Lidbrink.

Andelen som drabbades av biverkningar i form av feber och neutropeni, där antalet neutrofiler i blodet hade minskat, var liknande mellan de två studiegrupperna. Högdos med ifosfamid ledde till fler toxiska effekter i bland annat hjärna och njurar. 

Patienter fortsätter att rekryteras till den randomiserade studien, och nyligen lade de brittiska forskarna till ännu en behandlingsarm.

I studiens fas 2 ingick även behandlingar i form av irinotekan plus temozolomid samt gemcitabin plus docetaxel. Men dessa kombinationer visade sig vara sämre och därmed stoppades rekryteringen. 

Patienternas medianålder var 19 år. De kom från fler än 20 länder. En av studiens finansiärer är Cancer research UK som är en oberoende cancerforskningsorganisation med huvudkontor i Storbritannien. 

Läs mer: 

Martin McCabe med flera. Phase III assessment of topotecan and cyclophosphamide and high-dose ifosfamide in rEECur: An international randomized controlled trial of chemotherapy for the treatment of recurrent and primary refractory Ewing sarcoma (RR-ES). J Clin Oncol 40, 2022 (suppl 17; abstr LBA2)

Följ vår rapportering från ASCO 2022 här, där du också hittar vår bevakning av tidigare Asco-möten.

 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev