Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Bättre med fler gensvar direkt än ett i sänder

Publicerad: 1 juni 2018, 12:00

Storskalig gensekvensering får en allt större roll i cancerdiagnostiken.

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Användning av tekniker för storskalig gensekvensering har i vissa fall redan blivit del av rutindiagnostiken vid cancersjukdomar för att till exempel hitta behandlingsbara mutationer. En amerikansk analys visar nu på fördelar med tillvägagångssättet vid framskriden lungcancer.


Ämnen i artikeln:

LungcancerASCO

Det bästa och billigaste var här att omgående testa för mutationer i nio olika tumörgener med hjälp av den storskaliga tekniken. Detta gav snabbare resultat jämfört med andra tillgängliga rutinmetoder, som att testa en gen åt gången eller att börja med genen KRAS. Eventuella mutationer i den senare utesluter mutationer i de övriga generna.

En svaghet i studien är att den bygger på en teoretisk beräkningsmodell. Kostnader för olika tester kan också skilja sig mellan länder. I Sverige har man inom lungcancerdiagnostiken dock redan börjat använda den storskaliga tekniken, också kallad next generation sequencing, NGS. Läs mer här.

Läs abstract till studien:

Nathan A. Pennell med flera. Economic impact of next generation sequencing vs sequential single-gene testing modalities to detect genomic alterations in metastatic non-small cell lung cancer using a decision analytic model. J Clin Oncol 36, 2018 (suppl; abstr 9031)

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LungcancerASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev