Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Behandling kan ändras vid livmoderkroppscancer

Publicerad: 6 juni 2017, 07:00

Kjell Bergfeldt, överläkare vid regionalt cancercentrum i Stockholm-Gotland.

Foto: Carl-Magnus Hake

Årets kongress bjöd inte på några stora studier som direkt ändrar behandlingen påtagligt inom gynekologisk cancer. Men gynonkologen Kjell Bergfeldt vill ändå lyfta fram några intressanta resultat vid livmoderkroppscancer och äggstockscancer.


Ämnen i artikeln:

ASCO

– Inom gynekologisk onkologi väntar vi fortfarande på ett stort genombrott som åstadkommits på andra tumörområden. Kombinationer av läkemedel som blockerar reparation av cellskador och kärltillväxt i tumören visar exempelvis mycket lovande resultat. Sen flaggas det for flera studier med immunoterapi där resultaten kommer inom kort. Jag hoppas på en ketchupeffekt inom ett par år med, säger Kjell Bergfeldt, som är överläkare vid regionalt cancercentrum i Stockholm-Gotland.

Bland årets resultat inom gynekologisk onkologi tar han ändå med sig ”hem” en studie, Portec-3, som visar att det inte var någon nytta att ge understödjande behandling med cytostatika i tillägg till strålning efter operation av livmoderkroppscancer med hög risk för återfall.

– Studien har varit efterlängtad for att klarlägga cytostatikans roll vid högriskcancer. En svensk studie har tidigare stöttat uppfattningen att cytostatika ger förbättrad överlevnad. Nu visade denna stora europeisk studie ingen effekt av cytostatika, säger Kjell Bergfeldt.

Det såg man däremot i en annan stor studie på samma diagnos som endast inkluderade patienter med spridd sjukdom, i stadium 3 och 4. Den visade att enbart cytostatika hade bättre effekt än strålbehandling plus cytostatika i lägre dos.

– Det finns en viss logik i detta. Strålbehandling ar bäst vid lokaliserad sjukdom och cytostatika bättre vid spridd sjukdom. Det kan vara läge att se över behandlingsrekommendationerna, säger Kjell Bergfeldt.

Kjell Bergfeldt framhåller också en studie som visade nyttan av att kirurgiskt försöka ta bort så mycket tumör som möjligt vid återfall i äggstockscancer. Bland patienter som randomiserats till kirurgi och sedan cytostatika var tiden till nytt återfall betydligt längre jämfört med dem som bara fått cytostatika. Resultaten var ännu för omogna för att se effekt på överlevnad.

– De här resultaten bekräftar det många haft på känn, att kirurgi kan ge goda resultat även vid återfall. Det viktigaste är att man väljer ut rätt patienter för behandlingen och att man uppnår total tumörreduktion, säger Kjell Bergfeldt.

Relaterat material

Nya resultat stärker behandling vid äggstockscancer

”Inga game changers inom gynekologisk cancer”

Subgruppsstudier visar framtiden inom gynonkologi

Framsteg inom gynekologisk cancer dominerade i Chicago

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev