tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Behandling med moderkaksceller frias

Publicerad: 30 juni 2017, 11:15

Den experimentella behandlingen med moderkaksceller på Karolinska universitetssjukhuset stämplades som en ny forskningsskandal. Men nu frias forskarna av Etikprövningsnämnden, rapporterar SVT.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

I januari fick Svenska Dagbladets uppgifter om att Karolinska universitetssjukhuset utförde en experimentell behandling med moderkaksceller stor uppmärksamhet. Behandlingen sattes in efter benmärstransplantation.Tidningen hävdade att behandlingen saknade tillstånd från berörda myndigheter och i Macchiarini-affärens kölvatten såg en ny skandal ut att vara under uppsegling.

Men nu får behandlingen grönt ljus av expertgruppen för oredlighet i forskning vid  Centrala etikprövningsnämnden, rapporterar SVT. Och Olle Ringdén, forskaren bakom metoden, som anklagades för att ha utsatt sina patienter för fara, frias helt.

– Sanningen kommer alltid fram förr eller senare, så det känns bra. Det trista är att anmälan stoppat forskningen. Behandlingen som skulle kunna rädda livet på många patienter har fördröjts med två år, säger han till SVT.

Olle Ringdén menar att anklagelserna bottnat i en maktstrid om prestige och forskningsanslag. Etikprövningsnämnden uppmanar, ”i patienternas intresse”, sjukvården att lösa konflikterna som uppstått kring forskningen.

Det slutgiltiga beslutet i ärendet kommer fattas av Karolinska institutets rektor.

Relaterat material

Karolinska forskade utan tillstånd

Motstridiga lagar hinder för nya cellbaserade behandlingar

IVAR ANDERSEN/TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev