Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Benskörhetsmedel kan skydda mot bröstcancer

Publicerad: 11 december 2009, 16:20

Kvinnor som använder så kallade bisfosfonater mot benskörhet har lägre risk att drabbas av bröstcancer, enligt två nya studier.


Det är tidigare känt att behandling med intravenösa bisfosfonater kan minska risken för återfall hos kvinnor som drabbats av bröstcancer.

Enligt två nya studier som presenterades på en bröstcancerkongress i San Antonio, USA, tycks läkemedlen också innebära ett generellt skydd mot att drabbas av cancersjukdomen.

I den ena studien har forskare analyserat data från den stora amerikanska WHI-studien. De 2 216 av totalt 151 592 kvinnor som använde orala bisfosfonater i början av studien hade 32 procent lägre risk att drabbas av invasiv bröstcancer under uppföljningstiden.

Risksiffran gällde när forskarna tagit hänsyn till andra riskfaktorer som ålder, rökstatus och hormonanvändning.

I den andra studien kommer israeliska forskare fram till ett liknande resultat. De har analyserat användningen av orala bisfosfonater bland postmenopausala kvinnor som drabbatas av bröstcancer jämfört med jämnåriga kontroller.

Deras slutsats är att användning av bisfosfonater i mer än ett år innebär 29 procent lägre risk att drabbas av bröstcancer. De kvinnor som fick bröstcancer trots att de använde bisfosfonater tenderade att ha en cancersjukdom med gynnsammare prognos.

Forskarna bakom bägge studierna menar dock att resultaten ska tolkas försiktigt, rapporterar nyhetssajten Medpage today. För att bekräfta resultaten behövs fynd från randomiserade studier.

Läs abstract till studierna:

Oral Bisphosphonate and Breast Cancer: Prospective Results from the Women's Health Initiative (WHI)
Use of Bisphosphonates and Risk of Postmenopausal Breast Cancer.

Relaterat material

Färre återfall i bröstcancer med medel mot benskörhet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev