söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Betydelsen av nya mutationer tonas ner för en del cancer

Publicerad: 22 januari 2016, 13:30

I runt en tredjedel av olika cancertumörer verkar de viktigaste mutationerna redan ha skett i början av cancerutvecklingen. Det konstaterar forskare i Storbritannien efter att ha bearbetat data från mutationskartläggning av ett stort antal patientprover.

Ämnen i artikeln:

Tarmcancer

Därmed tror forskarna att läkare i framtiden kan försöka applicera matematiska modeller på mutationerna i en patients tumör för att förutsäga hur den kommer att utvecklas.

Studien publicerades tidigare i veckan i Nature Genetics och fick viss uppmärksamhet i svenska medier.

Men Tobias Sjöblom, som är docent i tumörbiologi vid Uppsala universitet, tycker inte att resultaten är så överraskande.

– Det är rimligt att subkloner i tumören har en underordnad betydelse vid jämvikt, det vill säga när den inte måste anpassa sig till nya omgivningsfaktorer. Jag ser ingen omedelbar klinisk nytta av de här fynden, säger han till Dagens Medicin och fortsätter:

– Studien kan dock ge ett bra perspektiv på en del av den forskning som i dag bedrivs på att just karakterisera så kallad intratumoral heterogenitet, det vill säga skillnader inuti samma tumör. Mycket av sådana skillnader behöver alltså inte vara betydelsefulla.

De brittiska forskarna analyserade mutationsdata från totalt 904 cancertumörer. Av dessa var det 323 där mutationsmönstret överensstämde med en så kallad neutral evolution. Med det menas bland annat att den intratumorala heterogeniteten ökar ju mer tumören växer. Antalet mutationer ökar men det handlar alltså bara om så kallade passagerarmutationer.

Tobias Sjöblom invänder dock mot tolkningen att alla kritiska mutationer då redan skulle ha skett i början av tumörväxten.

– Det man ser här kan vara resultatet av det som kallas ”selective sweep”, det vill säga  att den cell som förvärvar en riktigt viktig mutation slår ut alla andra och dess avkomma kommer att utgöra hela tumören efter en tid. Detta är ett välkänt fenomen inte minst vid tjocktarmscancer men diskuteras inte av de brittiska forskarna, säger han.

För merparten av de studerade tumörerna i studien fanns ingen uppenbar neutral evolution. Dessa tumörer tror forskarna i stället är präglade av en mer komplex evolutionär dynamik. Hypotesen är att de är under selektionstryck och att interaktionen med närmiljön i kroppen spelar en viktig roll.

Läs abstract till studien:

Marc J Williams med flera. Identification of neutral tumor evolution across cancer types. Nature Genetics, publicerad online den 18 januari 2016. DOI: doi:10.1038/ng.3489

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev