Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Bildremisser blev fullträff i VGR

Publicerad: 11 juli 2018, 12:20

Det nya arbetssättet att skicka bildremisser vid misstänkta hudförändringar har slagit väl ut i Västra Götaland. På fyra månader har remisserna ökat från 15 till 358.


Ämnen i artikeln:

HudcancerSahlgrenska universitetssjukhusetVästra Götalandsregionen

Alla läkare i Västra Götalandsregionens offentliga primärvård kan sedan årskiftet bifoga bilder på misstänkta tumörer och hudförändringar, vid textremisser till specialistläkare på regionens hudmottagningar.

Det nya arbetssättet har resulterat i att ledtiderna minskat, uppger Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Vi besparar specialistsjukvården många onödiga besök och patienten kan få en snabb återkoppling men också kallas direkt till operation om hudcancer föreligger, säger Eva Johansson Backman, specialistläkare på hud- och könsmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Bildremisssvaren har ökat successivt från Sahlgrenskas universitetssjukhus, från 15 stycken i januari till 358 i maj. Patienten sparar därmed in ett besök på hudmottagningen och läkaren hinner göra cirka tio bedömningar på en timme i stället för två, tre vid fysiska patientbesök.

– Det som vi ser som den stora fördelen med bildremisserna är att vi med hjälp av de bifogade vanliga fotona och dermatoskopibilderna  i många fall får en god förmåga att fria eller fälla en hudförändring. En bild kan många gånger säga mer än tusen ord, säger Eva Johansson Backman.

Relaterat material

En bild säger mer än tusen ord

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev