Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Billiga test kan rädda miljoner

Publicerad: 2 november 2016, 14:19

Cancertestpaket kan introduceras i låg- och medelinkomstländer för drygt 15 kronor per person, enligt forskare.

Foto: Thinkstock

Billiga cancertest och enkla åtgärder skulle kunna rädda hundratusentals kvinnors liv i låg- och medelinkomstländer, skriver en forskargrupp på Lancet.


Det finns en allmän missuppfattning att förebyggande åtgärder och behandling av bröstcancer och livmoderhalscancer är för svårt eller dyrt att behandla och motverka i fattiga länder, enligt forskargruppen.

– Men inget kunde vara längre från sanningen. Nyligen gjorda uppskattningar visar att cancertestpaket kan introduceras i låg- och medelinkomstländer för så lite som 1,72 dollar per person (drygt 15 kronor), säger Ophira Ginsburg vid University of Toronto.

Men flera lågprisalternativ har möjlighet att rädda liv, anser en forskargrupp i den vetenskapliga tidskriften Lancet. De skriver att bröst- och livmoderhalscancer dödar tre gånger så många kvinnor varje år jämfört med komplikationer från graviditeter och förlossningar.

Och antalet kvinnor med bröstcancer väntas fördubblas till 3,2 miljoner år 2030 och antalet med livmoderhalscancer ökar med minst 25 procent till över 700 000.

Förutom testerna rekommenderar forskarna HPV-vaccin för flickor. Det skulle kunna rädda 600 000 liv i världens fattiga länder på bara fyra år.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev