Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Blekinge backar om hpv-vaccin till pojkar

Publicerad: 3 juli 2019, 12:58

Den omtalade hpv-vaccinationen av pojkar i Blekinge blir inte av som det är tänkt. Brist på resurser i skolhälsovården gör att den skjuts upp till tidigast hösten år 2020, rapporterar SVT Blekinge.


Ämnen i artikeln:

VaccinRegion BlekingeLivmoderhalscancer

I mars kom beskedet att regionen skulle bli först att införa vaccination av pojkar mot det cancerframkallande viruset hpv.

I ett tidigare mejl till Dagens Medicin skrev regionrådet Emma Stjernlöf (M) att regionen skulle finansiera saken själv.

– Vi hoppas förstås att detta sätter tryck på resten av Sverige och riksdag och regering så de fattar ett beslut om finansiering så småningom, skrev hon då.

Men beslutet var inte förankrat hos den kommunala skolhälsovården som utför vaccinationer.

– Skolorna behöver mer tid på sig och Blekinge lär förmodligen inte införa vaccinationen före de flesta andra regioner, säger Markus Alexandersson (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Blekinge, till SVT.

Sedan flera år ingår hpv-vaccination av flickor i det allmänna vaccinationsprogrammet. Vaccinet skyddar mot livmoderhalscancer, men även pojkar kan få skydd mot andra mindre vanliga cancerformer.

Relaterat material

Gratis hpv-vaccin för danska pojkar

Regionerna får rätt om upphandling av hpv-vaccin

Enigt utskott vill ha hpv-vaccin för pojkar

Blekinge först med HPV-vaccin för pojkar

”Fatta beslut omgående om HPV-vaccin för pojkar”

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev