Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Blod i avföring förutsade risk för kolorektalcancer

Publicerad: 16 maj 2011, 19:51

Blod i avföringen förutsäger risken att insjukna i kolorektalcancer – även om mängden ligger under dagens gränsvärde. Den slutsatsen dras i en taiwanesisk studie.


Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

I många länder screenar man i dag för kolorektalcancer, som är en av de vanligaste cancerformerna.

 Numera används ofta immunkemiska tester för att mäta koncentrationen av hemoglobin, och därmed kvantifiera mängden blod i avföringen.

Enligt de taiwanesiska forskarna är det väl känt att hemoglobin i koncentrationer över 100 nanogram per milliliter medför en förhöjd risk att insjukna i kolorektalcancer. Däremot har det varit oklart hur koncentrationer under detta gränsvärde påverkar risken, skriver de i en studie i tidskriften Lancet Oncology.

I studien har de undersökt sambandet mellan initial koncentration av hemoglobin i avföringen och risken för kolorektal neoplasi, onormal celltillväxt, och därmed utvecklingen av cancer.

44 324 patienter i åldern 40-69 år som vid screening haft en hemoglobinkoncentration under 100 nanogram per milliliter i sin avföring - det vill säga ett negativt testresultat vid screening - följdes under i median drygt fyra år.

Resultaten visar att ett högre initialt värde medförde en högre risk att insjukna, även sedan forskarna tagit hänsyn till faktorer som ålder, kön, en familjehistoria av kolorektalcancer, köttkonsumtion och BMI.

Nu föreslår forskarna att man i framtida screeningprogram använder det initiala hemoglobinvärdet för att dela in patienterna i låg-, medel- och högriskgrupper för insjuknande. Därmed skulle till exempel de med högre risk kunna erbjudas screening med kortare intervall.

Bakom studien står forskare vid National Taiwan University.

Läs abstract här:

Lancet Oncology, publicerad online 17 maj 2011

Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev