Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Blodfettsmedicin dödar bröst- och prostatacancerceller

Publicerad: 20 november 2008, 15:45

Blodfettsmedicin dödar bröst- och prostatacancerceller

Foto: Foto: Photos.com

Ett ämne som finns i läkemedel mot höga blodfetter har visat sig kunna döda cancerceller. Det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.


Det är sedan tidigare känt att ämnet simvastatin, som finns i blodfettssänkande läkemedel, minskar risken för bröst- och prostatacancer. Dessutom minskar det risken för blodpropp hos cancerpatienter. Men hur det har gått till har hittills varit okänt.

I sin avhandling har apotekaren och forskaren Mikael Åberg delvis kunnat avslöja gåtan.

– Mitt viktigaste fynd är att simvastatin verkligen dödar cancerceller, säger han i ett pressmeddelande.

Simvastatin verkar via två mekanismer. Det hindrar cancerceller från att producera proteinet BCL-2, vilket skyddar cancercellerna från programmerad celldöd. Det hindrar även cellerna från att producera TF, tissue factor – även det ett protein. TF inverkar då cancerceller sprider sig i kroppen, och gör dessutom att blod levrar sig och orsakar blodproppar.

I dag är biverkningarna av höga doser för svåra för att läkemedlet ska kunna användas för att bota cancer, men förhoppningar finns om framtida utveckling.

– Det är en lockande tanke att kunna målstyra till exempel simvastatin i höga koncentrationer till själva tumören. Då skulle sedan medicinen spädas ut till ofarliga koncentrationer i blodomloppet. Det skulle kunna döda tumören utan att öka risken för allvarliga biverkningar, säger Mikael Åberg i pressmeddelandet.

Avhandlingen läggs fram vid Uppsala universitet den 21 november.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev