Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Blodprov förutsåg canceröverlevnad

Publicerad: 3 maj 2013, 11:36

Med ett blodprov kan tillväxthastigheten för cancertumörer mätas, enligt en ny studie.


I dag mäts tillväxt av bröstcancer genom att prov från själva tumören tas och celltillväxten sedan bedöms av en patolog. Där kan finnas en viss godtycklighet.

– Trots att patologerna brukar vara mycket duktiga kan bedömningarna skilja sig åt beroende på vem som gjort dem, säger Thomas Hatschek, docent och överläkare på Radiumhemmet, Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Han har lett en studie som presenteras på den pågående bröstcancerkongressen Impakt i Bryssel. I studien har han tillsammans med kollegor prövat att använda ett blodprov för att mäta cancertillväxt. Fördelarna med ett blodprov kan dels vara enkelheten jämfört med en biopsi, dels att det blir en standardiserad bedömning.

Blodprover från 198 kvinnor med bröstcancer analyserades för enzymet tymidinkinas-1. En hög aktivitet av enzymet tyder på en hög celldelningshastighet.

Provsvaren delades in i olika grupper med en grupp för låg enzymaktivitet och en grupp för hög.

Resultaten visar att de patienter som hade höga nivåer av enzymet hade signifikant sämre överlevnad, 21 månader jämfört med 38 månader.

– Provet kan komma att användas för att pröva hur väl patienter svarar på läkemedel, men det måste först studeras, säger Thomas Hatschek.

Den studie som är gjord är en delanalys av studien TEX där olika cancerbehandlingar jämförts. Delanalysen är sponsrad av företaget Biovica som utvecklat analysutrusntingen för enzymprovet.

Läs abstract:

J Bjöhle med flera. Serum thymidine kinase activity compared with ca 15-3 in locally advanced and metastatic breast cancer as part of a prospective and randomized study. IMPAKT Breast Cancer Conference, 2–4, May 2013, Bryssel.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev