måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Blodprov kan avslöja tidiga tumörer i näsan

Publicerad: 9 augusti 2017, 21:00

Foto: Thinkstock

Tidiga former av cancer i näsa och svalg går att hitta hos riskgrupper genom att analysera om blodet bär spår av tumören, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Det är känt att infektioner med det så kallade Epstein-Barrviruset kan orsaka nasofarynxcancer, alltså cancer i näsa och svalg. Det är en ovanlig cancerform och årligen insjuknar runt 50 personer i Sverige.

Kinesiska forskare bakom studien ville veta om det gick att screena för nasofarynxcancer. De tog blodprov som analyserades för korta DNA-fragment från viruset, vilket är en känd tumörmarkör. Strax över 20 000 personer screenades. Ingen hade några symtom på cancer i näsa eller svalg.

Tumörmarkören upptäcktes hos fler än 1 000 personer, varav 309 uppvisade ytterligare ett positivt screeningresultat när ett uppföljande blodprov togs. Efter att även vävnadsprover tagits och undersökningar gjorts med magnetkamera fann man att 34 av dessa personer hade nasofarynxcancer. Majoriteten av tumörer var i tidiga stadier och kunde behandlas.

En person som inte uppvisade tumörmarkören i blodet utvecklade ändå nasofarynxcancer.

Det här kan vara en lovande metod för att upptäcka cancerformen tidigt, skriver den amerikanska läkaren Richard Ambinder, John Hopkins University, i en ledarkommentar till studien. Eftersom nästan hälften av patienterna hade nasofarynxcancer i ett tidigt stadium har liv kunnat räddas tack vare screeningen, menar han.

Deltagarna rekryterades mellan 2013 och 2016. Samtliga var män i medelåldern som utgör en riskgrupp för nasofarynxcancer. Cancerformen är betydligt vanligare i vissa delar av världen, såsom Asien.

Läs mer i abstract:

KC Allen Chan med flera. Analysis of Plasma Epstein–Barr Virus DNA to Screen for Nasopharyngeal Cancer. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 10 augusti 2017. Doi: 10.1056/NEJMoa1701717

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev