onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Blodtest kände igen åtta cancersjukdomar

Publicerad: 18 januari 2018, 19:00

Forskare i USA har tagit fram ett möjligt framtida screeningtest för flera olika cancerformer. Testet har döpts till ”Cancerseek”.

Foto: Elizabeth Cook och Kaitlin Lindsay

Forskare i USA har tagit ett litet steg närmare ett generellt screeningtest för cancer. I en ny studie i tidskriften Science visar de att ett blodprov kunde identifiera tumörer hos 70 procent av cancerpatienter med liten risk för felaktiga positiva svar.

Ämnen i artikeln:

pankreascancerÄggstockscancerLungcancer

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Så kallade vätskebiopsier är ett av de hetaste områdena inom cancerforskningen. Förhoppningen är bland annat att enkla blodtest skulle kunna fånga tidiga tecken på cancer innan sjukdomen har gett symtom och därmed öka möjligheterna till bot.

I den nya studien har forskare vid Johns Hopkins University i Baltimore utvärderat ett test hos över tusen patienter med åtta vanliga cancersjukdomar där tumören gick att operera och inte hade spridit sig till andra organ.

Sannolikheten att korrekt peka ut cancersjukdom varierade från 69 till 99 procent för fem cancerformer där det i dag inte finns någon etablerad screeningmetod för personer med genomsnittlig risk. Detta gällde cancer i äggstockar, lever, magsäck, bukspottkörtel och matstrupe.

Känsligheten var sämre för cancer i tjock- och ändtarm, lunga och bröst.

Forskarna lyfter fram att bara 7 av 812 friska kontroller felaktigt testade positivt för cancer samt att testet kunde peka ut högst två organ där tumören kunde sitta hos 82 procent av cancerpatienterna.

Men hur bra testet är på att hitta cancersjukdom som inte redan diagnostiserats med andra metoder är fortfarande okänt, liksom hur säkert det fungerar hos patienter med olika kroniska sjukdomar.

Forskarna bakom den nya studien har redan startat en framåtblickande undersökning där de utvärderar sitt test på i slutändan 40 000 kvinnor i åldern 65 till 75 år, vilka aldrig tidigare haft cancer.

Det aktuella blodprovet, som forskarna döpt till Cancerseek, mäter 16 olika cancermutationer i cirkulerande tumör-DNA samt 10 olika cirkulerande proteinmarkörer.

Läs abstract till studien:

Joshua Cohen med flera. Detection and localization of surgically resectable cancers with a multi-analyte blood test. Science, publicerad online den 18 januari 2018. DOI: 10.1126/science.aar3247

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev