Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Blodtest kunde identifiera lungcancer

Publicerad: 2 juni 2018, 20:00

Geoffrey Oxnard presenterade studien på en presskonferens på Asco-kongressen.

Foto: Lotta Fredholm

Forskare har tagit ett litet steg mot vad som kan bli ett enkelt blodtest för att hitta lungcancer innan sjukdomen gett symtom. Men mycket forskning återstår innan ett sådant screeningtest kan finnas.


Ämnen i artikeln:

LungcancerASCO

Så kallade vätskebiopsier är ett av de hetaste områdena i cancerforskningen. En förhoppning är att med hjälp av tumör-DNA i blod hitta olika cancerformer i tidigt skede och därmed öka möjligheterna till bot.

I studien som arrangörerna lyfter fram på Asco-kongressen har forskare i USA och Storbritannien undersökt om tre olika tester korrekt kunde identifiera personer som man redan visste hade eller inte hade lungcancer.

Enligt resultaten kunde testerna peka ut 40 till 50 procent av patienterna med mer tidig lungcancer och nästan 90 procent av de mer framskriden sjukdom. Specificiteten, alltså sannolikheten att korrekt identifiera patienter utan lungcancer, var hög, runt 98 procent.

Mycket återstår innan testerna eventuellt skulle kunna användas som screening av synbart friska individer. Det är till exempel inte känt hur bra testerna är på att hitta icke-symtomgivande lungcancer.

Geoffrey Oxnard, forskare vid Dana-Farber Cancer Institute i Boston, USA, fick också många frågor vid lördagens presskonferens kring nyttan med testet, men han är optimistisk.

– För två år sedan brainstormade vi om detta och jag trodde inte att det skulle kunna fungera. Nu tror jag att det är fullt möjligt att skapa ett blodtest och det vi lärt oss hittills lägger grunden för det, sade han.

Tidigare i år berättade Dagens Medicin om en uppmärksammad studie inom samma område. Forskarna bakom den studien går nu vidare för att utveckla ett test för screening av cancer hos kvinnor.

Läs abstract till studien:

Geoffrey Oxnard med flera. Genome-wide sequencing for early stage lung cancer detection from plasma cell-free DNA (cfDNA): The Circulating Cancer Genome Atlas (CCGA) study. J Clin Oncol 36, 2018 (suppl; abstr LBA8501)

CARL-MAGNUS HAKE, LOTTA FREDHOLM

Ämnen i artikeln:

LungcancerASCO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev