Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Blodtrycksmedicin kopplas till bröstcancer

Publicerad: 6 augusti 2013, 08:43

Bröstcancer var två gånger vanligare bland postmenopausala kvinnor som tagit kalciumflödeshämmare i mer än tio år, enligt en ny fall-kontrollstudie i tidskriften Jama Internal Medicine.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Nu kommer nya rön som återupplivar en hypotes om att  blodtrycksläkemedel av typen kalciumflödeshämmare kan öka risken för  cancer.

Det är forskare i Seattle, USA, som jämfört användningen  av olika blodtrycksmediciner bland 1 907 bröstcancerdrabbade kvinnor  och 856 matchade kontrollpersoner.

Slutsatsen är att kvinnor som använt  kalciumflödeshämmare i mer än tio år hade 2,4 gånger ökad risk att ha cancer i mjölkgångarna och 2,6 gånger ökad risk för cancer i mjölkkörtlarna, jämfört med dem som inte hade en pågående  användning av läkemedelstypen.

Kortare bruk av kalciumflödeshämmare var inte kopplat till  ökad bröstcancerrisk. Och inte heller fanns det några samband mellan  cancer och bruk av andra blodtrycksläkemedel.

Redan i slutet av 1990-talet publicerades ett par mindre  fall-kontrollstudier som visade på kopplingar mellan  kalciumflödeshämmare och ökad risk för olika cancersjukdomar inklusive bröstcancer. Men  de här sambanden kunde inte bekräftas i större epidemiologiska eller  randomiserade studier, enligt forskaren Patricia Coogan vid Boston  University i USA, som skrivit en kommentar i tidskriften.

Den aktuella studien är dock den första som haft en uppföljning på mer än fem år. Fynden måste tas på allvar, då  undersökningen var väldesignad och då det inte heller går att komma på  någon annan möjlig orsaksförklaring, enligt Patricia Coogan.

Resultaten måste nu eventuellt bekräftas av annan forskning innan  de möjligen kan ligga till grund för ändrade  behandlingsrekommendationer, skriver hon.

Läs abstract till studien:

Christopher Li med flera. Use of Antihypertensive Medications and Breast Cancer Risk Among Women Aged 55 to 74 Years. JAMA Internal Medicine, publicerad online den 5 augusti 2013. DOI: 10.1001/jamainternmed.2013.9071

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev