Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Bostadsort avgörande för rehabiliteringen efter cancer

Publicerad: 13 mars 2009, 09:37

Bostadsort avgörande för rehabiliteringen efter cancer

Rehabiliteringen av cancerpatienter har stora brister och kan liknas vid ett geografiskt lotteri. Det skriver Cancerfonden i en ny rapport.


I stora delar av Sverige saknas tillgång till specialister och resurser som kan hjälpa cancersjuka till ett fungerande vardagsliv.

Det konstaterar Cancerfonden i en ny rapport som släpps inom kort.

Framför allt är resurserna ojämnt fördelade. I landstingen i Södermanland, Jönköping och Uppsala får patienterna inte tillräckligt med stöd. I Skåne och Hälsingland ser det bättre ut, skriver Cancerfonden i ett pressmeddelande.

Exempelvis finns i hela landet endast en handfull psykologer med onkologisk inriktning och ur ett nationellt perspektiv är bristen skriande. I takt med att allt fler patienter överlever sjukdomen ökar behovet av rehabilitering och psykosocialt stöd.

Fondens generalsekreterare, Ursula Tengelin, liknar situationen med ett geografiskt lotteri. För att tillhöra vinnarna bör man ha ett starkt socialt nätverk, besitta en hel del kämpaglöd samt vara bosatt nära en enhet för psykosocial onkologi, något som är helt oacceptabelt, enligt Ursula Tenglin.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om hur läkare varnar för orättvisor i rehabiliteringen av cancerpatienter, se tematidningen om cancer i nr 10/09.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev