söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Bra treårsöverlevnad med PD1-hämmare vid melanom

Publicerad: 3 juni 2016, 10:00

Asco 2016. Nu kommer mer data som bekräftar en i vissa fall långvarig effekt av att behandla avancerat malignt melanom med immunterapiläkemedel av typen PD1-hämmare.

Ämnen i artikeln:

ASCOMalignt melanom

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


De nya resultaten baseras på uppföljning av hela 635 patienter i en tidig fas 1-studie med läkemedlet pembrolizumab (Keytruda). Tre år efter att patienterna startade behandling uppskattades fortfarande 40 procent vara i livet.

Vidare hade 15 procent av patienterna blivit kvitt synlig cancer helt och hållet – de allra flesta utan att tumören kommit tillbaka under uppföljningstiden.

Även om studien inte hade en kontrollgrupp är överlevnadssiffran klart högre än som hade varit fallet innan de nya immunterapierna lanserades mot sjukdomen.

Uppföljningen i studien är dock ännu för kort för att säga om det bildats någon platå på överlevnadskurvan, då patienterna inte längre dör av sjukdom. Just att en viss andel av patienterna blir långtidsöverlevare är ett fenomen som är förknippat med de nya immunterapierna mot cancer, där kroppens eget immunförsvar stimuleras att angripa tumören.

Tidigare i år presenterades resultat från en lite längre uppföljning i en liknande men betydligt mindre fas 1-studie med PD1-hämmaren nivolumab (Opdivo). Här var femårsöverlevnaden 34 procent med en överlevnadsplatå tydlig efter fyra år.

Den nu aktuella studien med pembrolizumab presenteras på måndag den 6 juni på Asco-kongressen i Chicago. Studien har finansierats av läkemedelsföretaget MSD.

Läs abstract:

Caroline Robert med flera. Three-year overall survival for patients with advanced melanoma treated with pembrolizumab in KEYNOTE-001. Journal of Clinical Oncololgy 34, 2016 (suppl; abstr 9503)

Relaterat material

Nya ledtrådar till varför vissa tumörer svarar på immunterapi

Ännu fler cancertyper krymps av immunterapi

Haussade studier på immunterapi levererade

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev