söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Bristande it-samordning visar rapport

Publicerad: 30 september 2019, 11:57

Patienter och vårdpersonal efterfrågar grundläggande informationsstöd. Foto: Photos.com

Vårdanalys ser ett stort behov av ”tydligare statlig styrning” när det gäller digital teknik i vården.

Ämnen i artikeln:

Vård- och omsorgsanalys

LB


Patienter och vårdpersonal tycker fortfarande att det fattas digitala stöd i vården. Det visar en ny rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, Vårdanalys.

– Det genomförs många bra och viktiga insatser av flera olika aktörer när det gäller digitalisering i vården. Men bristen på samordning gör att de digitala behov som patienter och vårdpersonal har inte tillgodoses, säger Johan Strömblad, projektledare på Vårdanalys, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Vårdanalys har haft i uppdrag från regeringen att se över hur digitaliseringen fungerar inom cancervården. Men svaren som myndigheten fått har inte varit specifika för diagnosen cancer. Därför anser Vårdanalys att det går att dra mer generella slutsatser om digitaliseringen i vården i rapporten Gränslösa möjligheter, gränslösa utmaningar? som presenteras i dag, måndag.

Enligt rapporten vill patienter och vårdpersonal inte i första hand ha avancerad teknologi eller artificiell intelligens, AI. Snarare är det grundläggande informationsstöd de efterfrågar, det vill säga teknik som erbjuder information om patienten, administrativ information, beslutsstöd, rådgivande stöd och kommunikation i vårdprocessen.

Ett skäl till att behoven består är bristande samordning, enligt rapporten. En mängd kockar arbetar med it-soppan på både statlig och regional nivå. Och även många statliga perspektiv sker parallellt och utan samordning, enligt Vårdanalys.

”Om inte digitaliseringen i hälso- och sjukvården blir mer nationellt enhetlig finns en risk för minskad jämlikhet mellan patienter samt mellan olika landsting och kommuner”, står det i rapporten.

Slutsatserna blir bland annat att regionerna behöver samarbeta mer om it. Dessutom krävs det en tydligare statlig styrning för att öka samordningen när det gäller digital teknik i vården, enligt Vårdanalys.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev