fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Brister i kvalitet inom svensk koloskopi

Publicerad: 22 juni 2016, 07:59

Rolf Hultcrantz, professor i gastroenterologi vid Karolinska institutet, vill stärka utbildningen i koloskopi.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Världens största kartläggning på området pekar på kvalitetsbrister vid koloskopiundersökningar i Sverige. Konsekvensen blir både komplikationer och att cancertumörer i tjocktarmen missas.

Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Jag tycker att våra resultat är allvarliga, inte minst för att detta är en så vanlig undersökning i sjukvården, säger Rolf Hultcrantz, professor i gastroenterologi vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.

Han och hans kollegor har inom ramen för undersökningen gått igenom data från svenska sjukvårdsregister, över hundratusentals koloskopiundersökningar under 2000-talet. I 0,19 procent av fallen fick patienterna blödning och i 0,12 procent gick det hål på tarmen. Siffrorna var fyra till fem gånger högre när koloskopi gjordes för att ta bort polyper jämfört med i diagnostiskt syfte.

– I vårt material verkar komplikationer vara något högre än de kvalitetsribbor man sätter internationellt, kanske beror det på att vi har följt upp patienterna mer noga än man brukar. Men troligen finns också en effekt av bristfällig erfarenhet hos endoskopisterna, säger Rolf Hultcrantz.

I vissa fall verkade cancer ha missats, även om snabbväxande tumörer kan ha uppkommit efter undersökningarna.

– Men vi har skäl att tro att orsaken också är bristande erfarenhet eller uppmärksamhet hos koloskopisterna, att man missat tumörer eller inte tagit bort polyper ordentligt, säger Rolf Hultcrantz.

Resultat från den nordeuropeiska screeningsstudien Nordicc visar samtidigt att flera svenska deltagare kände smärta vid koloskopi, jämfört med deltagare från andra länder. Runt 30 procent av svenskarna kände medelsvår eller svår smärta, jämfört med under 20 procent vid undersökningar på norska deltagare.

– Kanske har det att göra med hur endoskopiverksamheten är organiserad. I Norge och i andra länder har vi gått över till en mer specialiserad verksamhet, där färre läkare gör många undersökningar, medan det i Sverige är mer utspritt, säger Michael Bretthauer, professor i medicin vid Oslo universitet och en av de ansvariga för studien.

Studien omfattar totalt 12 574 personer som genomgått koloskopiscreening mot kolorektal cancer.

I Sverige föreslås nu åtgärder med bättre utbildningar, flera initiativ har startats. Ett av dem är inom den pågående nationella screeningsstudien för kolorektal cancer där man ger extra kurser till erfarna koloskopister för att dessa sedan ska sprida kunskaperna vidare. Svensk gastrologisk förening hoppas nästa vår ha etablerat ett nationellt körkort inom gastrointestinal endoskopi, alltså både koloskopi och gastroskopi. Tanken är att körkortet ska innefatta fyra dagars grundläggande kurs med teori och träning på modeller och i simulator.

Vid koloskopi undersöks tjocktarmen men en slang som har en kamera längst fram.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev