Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Bröstimplantat dras tillbaka från marknaden

Publicerad: 25 juli 2019, 06:30

Bröstimplantat av silikon.

Foto: GettyImages

UPPDATERAD Läkemedelsbolaget Allergan meddelar att man drar tillbaka texturerade, det vill säga inte släta, bröstimplantat från alla marknader eftersom de kopplas till en ovanlig form av lymfcancer.


Det handlar om bröstimplantat med en skrovlig yta, till skillnad från andra implantat som har en helt slät yta. Åtgärden, som av företaget beskrivs som en försiktighetsåtgärd, kommer efter krav från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, rapporterar journalistnätverket ICIJ.

– Det vi vet är att det är en väldigt låg frekvens som drabbas av de här problemen, men att implantaten innebär en ökad risk, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef för olyckor, tillbud och tillsyn på Läkemedelsverket.

Redan i december i fjol stoppades implantaten från försäljning i Europa och Läkemedelsverket sade då att man hoppades att företaget självmant skulle dra in de implantat som kunde finnas kvar på kliniker.

– Svenska plastikkirurger är väl medvetna om det här. Användningen av sådana här sträva implantat har gått ner väldigt mycket den senaste tiden, säger Kristina Nilsson vid Läkemedelverkets enhet för medicinteknik.

Cancersjukdomen som tros ha en koppling till de sträva implantaten är anaplastiskt storcellslymfom, ALCL. En svensk patient avled i december 2015 efter en lång tids sjukdom. Tre ytterligare fall av sjukdomen finns dokumenterade i Sverige, dessa har dock behandlats och klarat sig. I ett till fall tros kvinnan ha dött av ALCL, men det är inte bekräftat.

Enligt Bröstimplantatregistret, Brimp, var 88 procent av de implantat som opererades in i Sverige under 2017, som Brimp känner till, av sträva modeller, enligt registrets årsrapport. I och med tillbakadragandet är nu Allergan skyldigt att följa upp att alla oanvända implantat skickas tillbaka.

Som en kommentar till medierapporteringen om Allergans bröstimpantat har Svensk förening för estetisk plastikkirurgi skickat ut ett pressmeddelande. De konstaterar att texturerade implantat från övriga tillverkare är ytterst sällsynt drabbade. Att byta ut texturerade implantat om man inte har några problem är inte en rekommendation, inte heller de som är tillverkade av Allergan, skriver föreningen.

Läkemedelsverket följer nu det arbete som pågår inom EU och avvaktar eventuella direktiv därifrån.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev