Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cancer dödar snart flest

Publicerad: 10 december 2008, 15:50

Cancer kan 2010 gå om hjärtsjukdomar som den vanligaste dödsorsaken i världen, enligt John Seffrin, vd för American Cancer Society.


I år beräknas 12,4 miljoner av jordens befolkning att drabbas av cancer och 7,6 miljoner att dö av sjukdomen, enligt en rapport från IARC, International Agency for Research on Cancer, inom världshälsoorganisationen WHO. Den förutspår även att motsvarande siffror 2030 kommer att vara mer än dubbelt så höga.

Tidigare ansågs cancer i huvudsak vara ett problem för rika länder. Men nu ökar cancer i låg- och medelinkomstländer. Fler dör i dag av cancer än aids, malaria och tuberkulos sammanlagt, säger Peter Boyle från IARC, till Reuters. En äldre befolkning globalt och fler rökare i fattigare länder är två orsaker till att cancer har blivit allt vanligare.

Orsakerna bakom cancern skiljer sig också i världen. En fjärdedel av cancerfallen i låg- och medelinkomstländer beror på kroniska infektioner och runt 12 procent av tobaksrökning, vilket ökar. I höginkomstländerna däremot står rökning bakom en tredjedel av cancerfallen, medan endast 10 procent av dem orsakas av kroniska infektioner.

Andrea Björkman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev