fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cancer kryper ner i åldrarna globalt

Publicerad: 7 september 2023, 06:38

Bröstcancer är den cancerform som skördar flest liv globalt bland personer under 50-årsstrecket.

Foto: Christine Olsson/TT

Antalet personer som drabbas av cancer innan de fyller 50 har ökat kraftigt i världen under de senaste tre årtiondena, enligt en ny stor studie. Mer skräpmat och alkohol tror forskarna kan vara delar av förklaringen.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttBMJ

TT


Mellan 1990 och 2019 ökade antalet nya cancerfall bland personer under 50 år med 79 procent, visar studien som publiceras i tidskriften BMJ Oncology.

– Det är nästan en dubblering av antalet fall, så det är en kraftig ökning, säger Susanna Larsson, forskare i epidemiologi vid Karolinska institutet och Uppsala universitet.

Hon är medförfattare till studien som letts av forskare vid University of Edinburg i Skottland samt Zhejiang University School of Medicine i Kina.

De cancerformer som ökat allra mest bland dem under 50 år är prostatacancer och cancer i luftrören. Samtidigt är bröstcancer den cancerform som skördar flest liv globalt bland personer under 50-årsstrecket, följt av cancer i luftvägar, lungor, tarmar och mage.

Läs också: Guidande ”metallfrö” lika bra som ståltråd vid bröstcanceroperation

Vad som ligger bakom ökningen är inte klarlagt. Men bland annat tros det handla om livsstilsfaktorer som försämrade kostvanor – med bland annat mer rött kött och mindre frukt och grönt – liksom övervikt, rökning och alkoholintag, framhåller forskarna.

– När det gäller bröstcancer kan man tänka sig att det spelar in att kvinnor generellt föder sitt första barn senare i livet, eftersom det ökar risken. Även minskad fysisk aktivitet kan bidra, säger Susanna Larsson.

Samtidigt har både dödligheten bland dem som drabbas innan de fyllt 50, och cancerns negativa påverkan på livskvaliteten, minskat något. Det har till stor del att göra med att behandlingsalternativen blivit bättre. För vissa cancerformer har även insjuknandet gått ner, exempelvis levercancer.

Även tidigare forskning pekar på att allt fler yngre drabbas av cancer i flera delar av världen. Speciellt för den nya studien är att forskarna undersökt trenderna ur ett globalt perspektiv, genom att analysera data från 204 länder om 29 cancerformer från en stor undersökning kallad Global Burden of Disease.

Trenderna varierar mellan olika regioner men Nordamerika och Västeuropa tillhörde dem som ligger i topp när det gäller insjuknandet innan 50-årsstrecket.

TT: Har samma utveckling konstaterats här i Sverige?

– Det borde gå ner i åldrarna även här men det är något vi skulle behöva undersöka närmare, säger Susanna Larsson.

Studien omfattar 14–49-åringar och den största ökningen av cancerfall syntes i det övre åldersspannet, 40-49 år.

Ökningen fortsätter även under det nuvarande decenniet, förutspår forskarna, som skriver att uppmuntran av en hälsosam livsstil kan minska cancersjukdomar som debuterar tidigt.

Hanna Odelfors/TT

Fakta: Cancer före 50 år

TT
Antalet personer mellan 14 och 49 år som drabbades av cancer i världen ökade från1,8 miljoner år 1990, till 3,62 miljoner år 2019.

År 2019 var det lite över en miljon personer i dessa åldrar som dog i cancer globalt.

Källa: BMJ Oncology

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev