Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cancerfonden prisar Wigzell

Publicerad: 20 februari 2009, 20:12

”Detta är det viktigaste som hänt svenska cancerpatienter i modern tid”. Så kommenterar Cancerfondens generalsekreterare Ursula Tengelin att den nationella cancerstrategin nu har presenterats.


Cancerfonden har länge varit en av de ivrigaste förespråkarna för att Sverige ska få en nationell cancerstrategi. I dag var generalsekreteraren Ursula Tengelin full av beröm för det arbete som utredaren Kerstin Wigzell och hennes experter gjort.

– Detta är en stor dag för alla som har beröring av cancer. Jag vill rikta ett tack till utredningens medarbetare för att man på förnämligt sätt har täckt in detta svåra område, sade hon på dagens presseminarium.

På Cancerfonden framhåller man att strategin innehåller många konkreta förslag på hur cancersjukvården kan förbättras, som till exempel att alla primärvårdsenheter år 2014 ska kunna erbjuda effektiv rökavvänjning samt att kvalitetsregistren ska innehålla uppgifter om ledtider.

Samtidigt efterlyser man större tydlighet kring hur uppföljningen av strategin ska ske. Cancerfonden vill att detta ska göras av en oberoende part som inte är aktör i sjukvården.

– Nu är utmaningen att strategin implementeras på ett bra sätt, sade Ursula Tengelin.

Relaterat material

Utredare vill satsa mer på förebyggande cancervård

Vänstern efterlyser mer pengar till cancerstrategin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev