Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cancerforskare får miljonstipendium

Publicerad: 9 januari 2014, 06:21

Svenska läkaren Sigrid Carlsson har fått ett stipendium på en miljon kronor från Afa försäkring för forskning om screening för prostatacancer.


Sigrid Carlsson, 31 år, disputerade i urologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet 2010. Nu studerar hon folkhälsovetenskap vid Harvard School of Public Health i USA, samtidigt som hon forskar inom PSA-screening vid Memorial Sloan-Kettering Cancer Centre i New York.

I projektet, som är ett amerikanskt-svenskt samarbete med urologienheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset, utvärderar Sigrid Carlsson hur mäns livskvalitet påverkas av en ny screeningstrategi, samt utvecklar ett beslutsstöd för män som överväger PSA-screening.

PSA-screening har enligt studier halverat dödligheten i prostatacancer. Metoden riskerar dock att upptäcka små, ofarliga tumörer vilket kan leda till onödig behandling som också har risker. Målet med forskningen är att ta fram en ny metod som är mer pricksäker. Det kan uppnås bland annat genom användning av en magnetkamera.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland svenska män och den vanligaste orsaken till cancerrelaterad död bland män.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev