Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cancerforskare misstänks för oredlighet i forskning

Publicerad: 11 augusti 2021, 08:47

Den aktuella artikeln handlar om cancerforskning och publicerades tidigare i år. Genrebild

Foto: koto_feja/Getty Images

Lunds universitet lämnar över en anmälan om misstänkt oredlighet i forskning för granskning. Forskare medger att det finns fel i den aktuella artikeln, skriver Sydsvenskan.


Ämnen i artikeln:

EtikLunds universitetNpof

Universitetets rektor fick i slutet av juli in en anmälan angående en publicerad vetenskaplig artikel på cancerområdet. Studien är ledd av forskare vid Lunds universitet.

Enligt anmälan ska bland annat bilder ha beskurits och spegelvänts för att visa tydligare resultat. Lunds universitet ska lämna över granskningen av artikeln till Nämnden för prövning av oredlighet i forskning, Npof.

Sydsvenskan har tagit del av två svar från forskarna till Lunds universitet. Enligt tidningen medger där en av forskarna att hen har begått misstag, bland annat på grund av att hen gjort en stor mängd liknande experiment de senaste åren. ”Jag insåg inte de problem som fanns och jag ångrar mig djupt”, skriver forskaren.

Lästips: Intervju med läkaren Kjell Asplund om hans bok om forskningsfusk

Chefen för försteförfattarens forskningsgrupp är också medförfattare till artikeln. Hen skriver att granskningen kommer som en chock, men ger anmälarna rätt i att det kan finnas fel i artikeln och att bilder inte korrekt återger resultaten.

Samtidigt uppger forskaren att hen är övertygad om att det inte rör sig om någon medveten manipulation av data och att forskarna kommer att samarbeta fullt ut med granskarna, skriver Sydsvenskan.

Läs också: ”Nämndens ribba riskerar att skapa rädsla” 

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

EtikLunds universitetNpof

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev