Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Cancerkirurgi tränger undan andra tarmoperationer

Publicerad: 19 maj 2010, 11:36

Köerna till vissa tarmoperationer växer sig längre och längre på många sjukhus. Orsaken är att operationerna i allt större utsträckning trängs undan av cancerkirurgi. De långa väntetiderna ger sämre livskvalitet, varnar läkare.


– Det här drabbar framför allt personer som behöver sjukhusets alla resurser i samband med kirurgin, till exempel tarmrekonstruktioner hos patienter med ulcerös kolit och Crohns sjukdom. De långa vänte-tiderna leder till dålig livskvalitet när patienterna behöver gå med stomipåse onödigt länge, något som i synnerhet påverkar yngre patienter, säger Johan Dabrosin Söderholm.

Han är professor och överläkare vid kirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping, samt ordförande i Svensk gastroentero-logisk förening.

Enligt Johan Dabrosin Söderholm har utvecklingen pågått de senaste tio åren. Med stigande antal äldre har förekomsten av kolorektal cancer ökat. Samtidigt har det blivit möjligt att operera allt äldre personer och allt mer avancerade tumörer.

Sammantaget ökar mängden cancerpatienter som behöver kolo-rektalkirurgernas uppmärksamhet.

– Canceroperationer kan rädda liv och är givetvis högprioriterade. Så ska det vara. Men det känns frustrerande när man planerat in en operation av en stomipatient som flera gånger behöver skjutas upp på grund av att det tillkommer cancerpatienter som måste opereras, säger Johan Dabrosin Söderholm.

– För patienter med inflammatorisk tarmsjukdom klarar vi vårdgarantin i bara drygt hälften av fallen hos oss i Linköping. Och för vissa av de här operationerna kan väntetiderna vara uppemot ett år, säger han.

Att patienter får vänta allt längre i operationskö för icke-cancerrelaterade, benigna, tillstånd som tarmrekonstruktioner och inkontinensoperationer, är ett problem som i varierande grad finns på flera universitetssjukhus som Dagens Medicin varit i kontakt med.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg står i dag 60 till 80 patienter i kö för sådan kirurgi, där man inte klarar vårdgarantin. Det berättar Ulf Angerås, verksamhetschef vid sjukhusets kirurgklinik.

– De har själva valt att stå kvar i kön mycket beroende på att de inte hittar något annat sjukhus där de kan bli opererade. För några år sedan gjorde vi en extra insats och gjorde 124 operationer under en höst, men eftersom obalansen kvarstår har väntelistan vuxit sig lång igen, säger Ulf Angerås.

– Vi har påpekat för beställarfunktionen inom regionen att den benigna kolorektalkirurgin behöver ökade resurser men hittills har vi inte fått någon respons, säger han.

Just mer operationskapacitet är något som också efterlyses av Johan Dabrosin Söderholm.

– Det känns olustigt att gapa efter mer resurser men det är sådana som det i slutändan behövs mer av, framför allt i form av bemannade operationssalar. I dagens läge går alltmer av de tillgängliga resurserna till cancer-kirurgin och då kommer den benigna kirurgin i kläm, säger han.

– Det är hög tid att prioriteringar börjar göras över specialitetsgränser så att de svårast sjuka patienterna får de nödvändiga resurserna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev