Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Cancermysterium löst med gensekvensering

Publicerad: 31 Augusti 2012, 14:19

En kvinna som oväntat svarade på en experimentell behandling mot blåscancer satte forskare på spåret mot ett nytt möjligt läkemedel. Åtminstone för patienter med vissa mutationer, skriver de i tidskriften Science.


Många substanser som testas i kliniska prövningar på cancerpatienter når aldrig marknaden. Preparaten hjälper inte, åtminstone inte tillräckligt många.

Men ibland finns lysande undantag och då kan det löna sig att utforska dem närmare, konstaterar en forskargrupp under ledning av Gopa Iyer vid bland annat Cornelluniversitetet i New York.

Det hela började med att några patienter med avancerad blåscancer fick testa läkemedlet everolimus. Den gav tyvärr ingen nämnvärd effekt – med ett undantag: Tumörerna hos en kvinna med långt gången, spridd blåscancer försvann helt och hade inte återkommit 2,5 år efter prövningen.

Läkemedlet är inriktad på ett protein kallat mTORC1, känt för sin inblandning i celltillväxt. Forskarna utgick därför först ifrån att kvinnan hade mutationer i några av de gener som ligger bakom signalvägen till mTORC1. Så var inte fallet.

Därför kontaktades ett annat laboratorium som fick genomföra en sekvensering av kvinnans hela genom. Arvsmassan till både friska celler och cancerceller kartlades och jämfördes. Resultaten visade att kvinnan hade cancer med mutationer i två gener som forskarna inte hade misstänkt från början. Dessa mutationer förklarade det oväntade men glädjande behandlingsresultatet.

Forskarna planerar nu en studie där everolimus och andra mTORC1-inriktade substanser testas specifikt på de patienter som har mutationerna.

Läs abstract till studien:

Läs abstract:

Gopa Iyer med flera. Genome Sequencing identifies a Basis for Everolimus Sensitivity. Science, publicerad online den 23 augusti 2012. DOI: 10.1126/science.1226344

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev