lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cancerpatient stämmer staten på miljonbelopp

Publicerad: 4 december 2018, 12:08

En patient med spridd prostatacancer tycks ha blivit framgångsrikt behandlad med en experimentell metod i Finland, efter att först ha fått en dödsdom av läkare i Sverige. Nu stämmer han svenska staten på 32 miljoner kronor.


För lite mindre än ett år sedan fick mannen i fråga beskedet att hans prostatacancer spridit sig till lymfkörtlarna och att han därför befann sig i livets slutskede, enligt egen utsago. Dagen efter satte han sig på ett plan till Helsingfors för att gripa ”varje halmstrå”, som han uttrycker det för Aftonbladet. Halmstrået var den finländska privatkliniken Docrates, där läkare fann att cancern också spridit sig till mannens skelett, något som läkarna i Sverige inte sett.

Mannen har sedan dess behandlats med det radioaktiva ämnet lutetium 177 vid två tillfällen på kliniken, en behandlingsform som lockat många svenskar med spridd prostatacancer till kliniken. Terapins effekter har än så länge inte belagts i någon randomiserad studie, vilket Dagens Medicin tidigare rapporterat om, men mannen ska ha svarat bra på behandlingen och metastaserna ska nu "i stort sett” vara borta, säger den ansvarige läkaren på kliniken till Aftonbladet. Mannen kommer fortsättningsvis få vanlig strålbehandling av prostatan, där cancerceller finns kvar.

Kostnaderna för behandlingarna inklusive resor och boende hamnade på lite drygt en miljon kronor. Mannen räknar inte med någon ersättning från Försäkringskassan för behandlingen i Finland. Som Dagens Medicin tidigare skrivit om, betalar Försäkringskassan generellt inte för behandlingar som inte följer svensk praxis. Mannen stämmer nu den svenska staten på 32 477 000 kronor för sveda och värk samt förlorade intäkter i sitt företag.

Trots att landsting och regioner är huvudmän för hälso- och sjukvård i Sverige väljer mannen att stämma staten. I sin stämningsansökan till Stockholms tingsrätt anför han följande:

”Staten har det yttersta ansvaret att svenska sjukhus är likvärdigt utrustade med utrustning som ger rätt underlag till behandling av t.ex. prostatacancer, det är inte rätt att personer boende i en del av landet skall få bättre vård än personer boende på annat håll”.

Om mannen får rätt i domstol kommer han skänka summan till Cancerfonden, uppger han själv till Aftonbladet.

Relaterat material

Patienter lockas att betala för terapi utan bevis

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev