Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cancerpatienter betalar själva för immunterapi

Publicerad: 25 januari 2019, 11:26

Aleris Christinaklinken är belägen vid Sophiahemmet i Stockholm.

På privata Aleris Christinakliniken i Stockholm fick sex patienter under 2018 behandling med immuncheckpointhämmare som de fick betalade med egna pengar. Orsaken är att den offentliga vården ännu inte fått ”ekonomiskt klartecken”, rapporterar Läkartidningen.


Ämnen i artikeln:

Aleris

– Det handlar om en handfull patienter där den offentliga sjukvården tycker att det är rimligt att patienten får behandling, men där de av ekonomiska skäl inte får ge den, säger Michael Szeps, medicinskt ansvarig läkare på Aleris Christinakliniken, till tidningen.

Läkemedel av typen immuncheckpointhämmare har revolutionerat behandlingen av vissa former av framskriden cancersjukdom. De är nu godkända vid minst sex olika cancerformer och kostar runt 70 000 kronor i månaden.

Men efter att en ny indikation fått godkänt av EU-kommissionen behöver den också få klartecken av NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting innan landets onkologikliniker kan börja använda behandlingen, efter ett beslut av verksamhetscheferna. NT-rådet tar bland annat hänsyn till en hälsoekonomisk utvärdering från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

I de sex fall som Läkartidningen tar upp har patienterna betalat behandlingen själva eller via en privat sjukförsäkring.

– Det är klart att det är en selektion av människor. Kanske inte bara de allra rikaste, men ändå människor som är vana att leta sig fram i olika sammanhang, säger Michael Szeps till tidningen.

Han framhåller att Christinakliniken kräver vetenskaplig evidens för att ge behandlingarna:

– Annars säger vi nej. Det krävs också att hemmakliniken tar ansvar om patienten får biverkningar eller blir sämre, säger Michael Szeps till Läkartidningen.

Efter ett EU-godkännande för en ny immuncheckpointhämmarindikation har det ungefär tagit tre till fyra månader för NT-rådet att ta ställning till den nya indikationen, uppger Sofie Alverlind, handläggare i läkemedelsfrågor på SKL, för Dagens Medicin. Hittills har inte NT-rådet sagt nej till någon sådan indikation, om än med begräsning till vissa patientgrupper.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Aleris

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev