Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cancersjuka äldre underbehandlas

Publicerad: 25 mars 2015, 06:51

Män mellan 70 och 80 år med prostatacancer får ofta inte den behandling de skulle behöva. Det visar ny forskning från Lunds universitet. Dessutom varierar andelen behandlade stort mellan olika landsting.


Studien som presenterats på ett europeiskt urologimöte i Madrid bygger på uppgifter från 19 000 män med prostatacancer av högrisktyp som behandlats i Sverige. Slutsatserna är att män mellan 70 och 80 år inte får behandling i samma utsträckning som andra cancersjuka, trots lång förväntad kvarvarande livslängd.

Ola Bratt, docent i urologi och ledare för studien, menar att det ofta rör sig om underskattning av de äldres förväntade livslängd. Om fler skulle få behandling skulle år gå att vinna.

– För många skulle man kunna förlänga livet med botande behandling, säger han.

Enligt nationella riktlinjer ska prostatacancer behandlas med antingen operation, strålbehandling eller i vissa fall hormonbehandling. Behandlingen kan i många fall bromsa cancern tills personen dör av andra orsaker.

En annan upptäckt i studien var stora regionala skillnader. Att centralisera cancervården kan vara ett sätt att göra den mer rättvis menar Ola Bratt.

–  Behandlingen av prostatacancer är i dag väldigt utspridd på olika sjukhus och privatkliniker. Det tror jag är en viktig orsak.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev