söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cancersjuka i Skåne väntar för länge

Publicerad: 29 augusti 2014, 07:00

Cancerpatienter i Skåne får vänta för länge. Flaskhalsarna finns kvar och vården ser inte ut att närma sig några uppsatta mål.


Revisionskontoret i Region Skåne har granskat ledtider, det vill säga hur lång tid vårdförloppet tar,  i vårdkedjan för diagnoserna bröst- och prostatacancer. Under perioden 2011–2013 nåddes inte något av de redovisade ledtidsmåtten. Det finns flaskhalsar genom hela vårdkedjan från läkartider och provanalys till operations- och vårdplatser. Dessutom behöver patienterna bättre information under väntetiden och de saknar en återkommande kontakt med en och samma läkare.

– Den bristande måluppfyllelsen är oacceptabel, säger Jeanette Hilding, ordförande i revisorskollegiet, i ett pressmeddelande från revisorerna.

I flera fall är avståndet mellan mål och redovisat utfall stort. Revisionskontoret gör bedömningen att de långa ledtiderna medför patientrisker och onödig oro. Situationen bedöms vara allvarlig, inte minst för patienter med snabbt växande tumörer.

Långa ledtider belastar också vården med merarbete.

Väntetiderna för operation av grå starr har minskat sedan en tidigare revision. Under 2013 nåddes målet att minst 70 procent av patienterna inte ska behöva vänta mer än 60 dagar. För svårare fall uppstår dock en flaskhals på grund av brist på kirurger.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev