tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cancerstudie får stort bidrag

Publicerad: 29 april 2013, 08:25

Karma-studien där kvinnor får hormondämpande läkemedel i förebyggande syfte får ett stort bidrag.


Karma-studien är ett av de största bröstcancerprojekten i världen. Hittills har 70 000 kvinnor anmält sig till att delta. Genom att kvinnorna får genomgå mammografi och genanalys samt besvara frågor om livsstil identifierar forskarna dem med högst risk för att insjukna i bröstcancer.

Kvinnor som har hög risk kan sedan erbjudas behandling som hämmar det kvinnliga könshormonet östrogen.

Nu får studien ett bidrag på 20 miljoner kronor från makarna Märit och Hans Rausing. De har tidigare sponsrat projektet med 50 miljoner kronor.

– Märit och Hans Rausings initiativ mot bröstcancer betyder oerhört mycket för vår forskning och våra möjligheter att minska insjuknande och dödligheten i bröstcancer. Det säger Per Hall professor i strålningsepidemiologi vid Karolinska institutet som leder Karmastudien i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet är det forskningsframgångar inom ramen för studien som är anledningen till att makarna Rausing ger ytterligare en donation.

I Sverige drabbas 8 000 kvinnor varje år av bröstcancer som är den vanligaste cancern bland kvinnor i västvärlden. Studien har mött ett visst motstånd då den innebär att läkemedel ges till friska kvinnor i förebyggande syfte.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev