fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cellgift ökade överlevnaden

Publicerad: 25 april 2008, 14:25

En kombination av strålning och läkemedlet Temodal ökar femårsöverlevnaden för patienter som opererats för den svåra hjärntumören glioblastom. Detta enligt data som nyligen presenterades på en kongress i Berlin.

Ämnen i artikeln:

GlioblastomGliomHjärntumör

Resultaten är en uppföljning av en tidigare presenterad studie som gjorts av European Organisation for the Research and Treatment of Cancer, i samarbete med National Cancer Institute i Kanada.

I studien ingår 573 patienter som nyss fått diagnosen glioblastom. Efter operation eller biopsi randomiserades de till att behandlas med cytostatikumet Temodal (temozolomid) och strålning, eller enbart strålbehandling.

Efter två år var överlevnaden 27,2 procent för dem som fick Temodal, jämfört med 10,9 procent för de övriga patienterna. Vid femårsuppföljningen levde fortfarande 9,8 procent av patienterna som fått Temodal, jämfört med 1,9 procent av de övriga, enligt ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget Schering-Plough, som står bakom läkemedlet.

- Det här innebär en klar förbättring av behandlingen för de här patienterna, som har en av de allra svåraste tumörsjukdomarna, säger Roger Henriksson, professor i onkologi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

- Enligt vårt vårdprogram är det sedan två år rutin att ge dessa patienter Temodal, fortsätter han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev