Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Cellgifter följt av tamoxifen gav bäst effekt mot återfall

Publicerad: 11 december 2009, 13:11

Kvinnor som fick cellgiftsbehandling och tamoxifen efter bröstcancer hade mindre risk att få återfall än de som bara fick tamoxifen.


Det är tidskriften Lancet som i dag, fredag, publicerar en amerikansk studie på sin hemsida, där olika strategier för adjuvant behandling efter bröstcancer jämförs.

Tamoxifen har länge varit standardbehandling för kvinnor med östrogenreceptorpositiv bröstcancer och som passerat klimakteriet. Om dessa kvinnor har nytta av att dessutom få cellgiftsbehandling har varit omdebatterat. Resultat från den aktuella undersökningen har dock presenterats fortlöpande och fått spridning världen över.

I studien, som genomförts av amerikanska Southwest Oncology Group och finansierats av National Cancer Institute i USA, har 1 477 patienter följts i upp till 13 år. De hade passerat klimakteriet och hade östrogenreceptorpositiv cancer som spridit sig till minst en lymfkörtel.

Kvinnorna randomiserades till tre olika grupper. Alla fick tamoxifen i fem år, och två grupper fick dessutom en kombination av cellgifter, kallad CAF. Den ena gruppen fick tamoxifen samtidigt som cellgiftsbehandlingen och den andra först efteråt.

Enligt nyhetsbyrån Eurekalert var risken för återfall under uppföljningstiden 24 procent lägre för kvinnorna som fått cellgiftskombinationen. Risken att dö var 17 procent lägre, men den siffran nådde inte statistisk signifikans. Allra bäst resultat fick kvinnorna som först fick cellgifter och sedan tamoxifen.

Kvinnorna som behandlades med cellgifter drabbades dock oftare av försämrat immunförsvar, blodproppar, munsår, hjärtsvikt och leukemi. För att undvika onödiga biverkningar och resursslöseri menar forskarna att det är viktigt att identifiera patienter som inte har nytta av cellgiftsbehandlingen.

I en annan studie, som de publicerar samtidigt i Lancet Oncology, har de undersökt ett gentest, Oncotype DX, som indikerar om en patient kommer att ha nytta av cellgifter. Testet finns på marknaden sedan 2004 för patienter som har bröstcancer som inte spritts till lymfkörtlar. Enligt forskarna indikerar den nya studien att testet även kan vara användbart för patienter med spridning till lymfkörtlar.

Läs abstract:

Lancet, publicerad online den 11 december 2009

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev