Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cellgiftsbehandlade särskilt utsatta

Publicerad: 13 maj 2014, 07:18

Sjukvården bör fokusera på kvinnor som behandlas med cellgift och på tidigare sjukskrivna kvinnor vid behandling av bröstcancer. Det visar en studie om livskvalitet efter bröstcancer.


Marie Høyer Lundh är sjuksköterska och doktorand vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet. Hon ska snart disputera på sin forskning på kvinnor som behandlats för bröstcancer.

Samtliga kvinnor i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion som fick en bröstcancerdiagnos 2007 eller 2008 har tillfrågats om att vara med i studie. Den genomfördes med enkäter som har följts upp under de första tre åren efter diagnosen.

Studien visar att en större andel kvinnor som behandlats för bröstcancer är sjukskrivna tre år efter diagnosen jämfört med kvinnor som aldrig drabbats av bröstcancer. Särskilt utsatta är kvinnor som behandlats med cellgifter.

– Inom sjukvården är det därför viktigt med ökad kunskap om hur biverkningar efter behandling kan förebyggas och behandlas, säger Marie Høyer Lundh i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Hon anser också att vården bör lägga extra fokus på yngre kvinnor och kvinnor som före diagnosen var sjukskrivna eller fick sjukersättning, eftersom de inte går tillbaka i arbete i lika hög utsträckning efter diagnosen. Det finns dock mycket forskning kvar att göra för att kunna erbjuda individuellt anpassade vård- och rehabiliteringsinsatser, anser Marie Høyer Lundh.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev