Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cellprov får ersättas med självprovtagning

Publicerad: 1 juli 2020, 12:40

Regioner ska kunna skicka hem provtagningskit till kvinnor som normalt skulle fått lägga sig i gynstolen.

Under coronapandemin har screeningen för livmoderhalscancer bromsats i många regioner. Nu får regionerna möjlighet att låta kvinnor provta sig själva i stället.


Ämnen i artikeln:

LivmoderhalscancerDet nya coronaviruset

För att uppskjutna kontroller inte ska leda till att cellförändringar missas och hinner utvecklas till cancer har Socialstyrelsen nu beslutat om tillfälliga föreskrifter för livmoderhalsscreening.

Från mitten av juli kan regionerna välja att låta kvinnor ta prov hemma – i stället för att kalla dem till provtagning hos barnmorska. Det handlar då enbart om provtagning för humant papillomvirus, HPV, som kan orsaka cellförändringar på livmoderhalsen. Hos barnmorska kan både HPV-prov och cellprov från livmoderhalsen ta.

Kvinnorna får då en särskild provtagningspinne och ett provrör hemskickat, för upp pinnen i vagina, samlar in vaginalvätska och skickar sedan in pinnen och röret för analys.

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, berättar att myndigheten och experter anser att hälsovinster med självprovtagningen överväger eventuella nackdelar. ”I nuläget skulle alternativet vara att väldigt många personer inte screenas alls”, säger han i ett pressmeddelande.

– Med hjälp av experter på området bedömer vi att hälsovinster med att möjliggöra HPV-självprovtagning överväger eventuella nackdelar. I nuläget skulle alternativet vara att väldigt många personer inte screenas alls, säger Thomas Lindén.

De nya föreskrifterna gäller till och med juni nästa år och omfattar screening av alla kvinnor mellan 23 och 64 år.

Enligt Socialstyrelsen har inbjudan till cellprovtagning tillfälligt satts på paus i 13 regioner. Ytterligare fem regioner har haft minskad kapacitet. Dessutom har en del kvinnor själva undvikit vårdbesök av oro för covid-19.

Relaterat material

Självtest i stället för kallelse ska få fler att lämna cellprov

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev