Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cellprover analyserades felaktigt

Publicerad: 2 maj 2016, 06:18

Ett flertal cellprover från kvinnor i Norrbottens län har analyserats felaktigt.


Ämnen i artikeln:

LivmoderhalscancerNorrbottens läns landsting

Vid efterkontroll upptäcktes att en kvinna hade utvecklat livmoderhalscancer och sammanlagt 20 personer var drabbade av cellförändringar som krävde behandling. Norrbottens läns landsting och diagnostikföretaget Unilabs har nu gjort en lex Maria-anmälan. Ytterligare 7 200 prover ska kontrolleras. Vid klockan 11 i dag håller landstinget en presskonferens med anledning av det inträffade.

Unilabs vd Jan Hörnström, säger till TT att man har avtal med ett flertal landsting runtom i landet. Enligt honom föranleder dock inte felaktigheterna vid Norrbottens län att efterkontroller ska behövas göras vid övriga landsting:

– Det som har hänt är att vi har ett kvalitetssystem som då har flaggat upp för någonting som var utrett och åtgärdat i Norrbotten. Det systemet har vi överallt. Därför ser vi inte att vi har något problem någon annanstans, säger han.

Jan Hörnström säger att Unilabs gör 14 miljoner analyser om året och tog i november 2014 över ansvaret för att hantera cellprover vid Norrbottens läns landsting.

Han vill inte ge ytterligare kommentarer utan hänvisar till presskonferensen.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev