Cancer
Cellterapi hjälpte mot återfall i leukemi
Publicerad: 2 september 2015, 18:10
Foto: Thinkstock
Drygt hälften av patienter med kronisk lymfatisk leukemi blev hjälpta av behandling med genmodifierade immunceller. Hos några var effekten mycket långvarig, enligt en liten studie.
Så kallad Car-T-cellterapi innebär att patienternas egna immunceller modifieras genetiskt för att bekämpa tumörceller. Terapin har bland annat visat sig vara mycket effektiv mot akut lymfatisk leukemi, och i en tidigare studie på 30 patienter blev 27 kvitt synliga tecken på sjukdomen.
Nu antyder en studie publicerad i Science Translational Medicine att även patienter med kronisk lymfatisk leukemi, KLL, skulle kunna behandlas med Car-T-terapi. Totalt 14 patienter fick behandlingen. Av dem krympte tumörerna hos 57 procent, eller åtta patienter. Hos fyra av dem försvann alla tecken på sjukdomen. En av dem dog av en annan infektion efter två år. Men tre av dem lever i dag och ingen har fått ett återfall under de 28, 52 respektive 53 månader som gått efter behandlingen. De har inte fått någon annan behandling under uppföljningstiden. Hos fyra patienter krympte cancern, och det tog i snitt sju månader innan sjukdomen förvärrades. De patienter som inte blev hjälpta av behandlingen blev antingen sämre eller dog av sin sjukdom inom tio månader.
Behandlingen ledde dock till biverkningar. Alla patienter som svarade på behandlingen fick inflammation på grund av för höga cytokinnivåer, vilket främst ledde till feber, muskelvärk och illamående. De som fick en mer allvarlig inflammation behandlades med det immunhämmande läkemedlet tocilizumab eller steroider.
Forskarna påpekar att även om det finns flera nya och bra läkemedel mot KLL är det ovanligt att alla tecken på sjukdomen försvinner. De anser att det behövs studeras om behandlingen borde påbörjas tidigare eller kombineras med andra läkemedel. Forskarna menar också att det behövs fler långtidsstudier för att avgöra om Car-T-terapi kan leda till att sjukdomen försvinner helt hos KLL-patienter.
Studien är delvis finansierad av läkemedelsföretaget Novartis och den amerikanska myndigheten National Institutes of Health.
Kronisk lymfatisk leukemi är den vanligaste leukemiformen hos vuxna. Sjukdomen utvecklas långsamt hos somliga och först när patienten får symtom börjar man behandlas. Det finns flera effektiva behandlingar, men ingen är botande.
Läs mer i abstract:
David Porter med flera. Chimeric antigen receptor T cells persist and induce sustained remissions in relapsed refractory chronic lymphotic leukemia. Science Translational Medicine, publicerad online 2 september 2015. DOI: 10.1126/scitranslmed.aac5415
Relaterat material
Cellterapi tog bort tumören hos svårt sjuka leukemipatienter
AMINA MANZOOR