Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Cervarix gav längre skydd mot livmoderhalscancer

Publicerad: 3 december 2009, 08:20

Immunisering med HPV-vaccinet Cervarix kan skydda kvinnor mot cancer i livmoderhalsen i upp till sex år, enligt en ny studie.


Cervarix är ett av de två vaccin mot livmoderhalscancer som är aktuella att införas inom ramen för det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige.

Tidigare är det visat att vaccinet har en skyddseffekt i upp till 4,5 år. Nu visar ett internationellt forskarlag att skyddseffekten tycks hålla i sig i ytterligare 1,5 år.

I studien ingick 1 113 kvinnor i åldern 15 till 25 år som randomiserats till vaccinering eller till placebo. Kvinnorna följdes med cellprovsundersökningar varje halvår.

Forskarna konstaterar att vaccingruppen efter i median 5,9 år hade ett 100 procentigt skydd mot att drabbas av förstadier till livmoderhalscancer som innehöll de två virustyper, 16 och 18, som vaccinet baseras på. Oavsett virustyp var skyddet 71,9 procent.

Nivåerna av antikroppar mot virustyperna 16 och 18 var också mycket höga hos kvinnorna som fått vaccin.

Forskarna betonar vikten av längre uppföljning, men baserat på fynden i den aktuella studien tror de att skyddseffekten kommer att fortsätta att hålla i sig.

Studien har finansierats av läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline som marknadsför Cervarix. Den publiceras i dag, torsdag, online i tidskriften Lancet.

Läs abstract till studien:

Lancet, publicerad online 3 december 2009

Relaterat material

HPV-vaccin ska erbjudas alla flickor i årskurs fem och sex

HPV-vaccin har utökat skydd

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev