Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Chefskonflikt på Karolinska

Publicerad: 11 februari 2009, 14:26

Onkologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna skakas av interna konflikter. Den tillförordnade chefen anklagas för att ha skickat hotfulla mejl till flera professorer.


Harald Blegen blev tillförordnad verksamhetschef för den onkologiska kliniken i september förra året. Nu vill han ha jobbet permanent. Samtidigt har flera högt uppsatta personer inom organisationen krävt att den nya chefen ska vara onkolog.

Önskemålen fick Harald Blegen, som själv inte är onkolog utan kirurg, att reagera. Bland annat skickade han skarpt formulerade mejl till professorerna Rolf Lewensohn, Jonas Bergh och Sten Nilsson vid Radiumhemmet i Solna.

”Eftersom du i detta brev skriver under på min inkompetens som chef för den onkologiska kliniken måste du fundera över dina funktioner vid kliniken … den tilltänkta positionen i advisory board som jag pratade med dig om är naturligtvis utesluten”, skrev han i ett av breven som citeras i Svenska Dagbladet.

– Jag blev djupt bestört över hur man bemöter högt kvalificerade medarbetare, säger Rolf Lewensohn till tidningen.

Harald Blegen har bett de tre professorerna om ursäkt och anser att saken är utagerad. Bland cheferna som finns över honom i organisationen går åsikterna om hans beteende isär.

– Han var ny i organisationen. Det kanske inte var optimalt valda ord med det där har vi lagt bakom oss nu. Det här är ingen stor sak, säger Anders Thulin, divisionschef för onkologiska kliniken, till Svenska Dagbladet.

Ansökningstiden för jobbet som verksamhetschef gick ut för några dagar sedan. Vid sidan av Harald Blegen har Jonas Bergh och ytterligare fem personer sökt tjänsten.

Relaterat material

Konflikten måste lösas

Läs onkologichefens mail

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev