Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Cancer

Cristina Husmark Pehrsson slipper oppositionens frågor

Publicerad: 4 december 2009, 13:35

Oppositionen ville att ministern skulle förklara sig om cancerssjuka som tvingas söka jobb. Men den blev nedröstad.


Läkare vid Södersjukhuset slog tidigare i veckan larm om att cancersjuka som varit sjukskrivna i ett halvår tvingas söka nytt arbete. Detta då de nya sjukskrivningsreglerna säger att den sjukskrivne vid den tidpunkten ska prövas mot hela arbetsmarknaden.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) har därefter sagt att Försäkringskassan tillämpar den nya lagstiftningen på ett felaktigt sätt. För att ställa ministern till svars och få klarhet i vad som gäller ville den rödgröna oppositionen i socialförsäkringsutskottet kalla till sig både Cristina Husmark Pehrsson och Adriana Lender, generaldirektör för Försäkringskassan. Men de röstades ner av den borgerliga majoriteten.

– Om de vill ha en debatt är det bättre att komma med en interpellation och få frågan offentligt belyst, säger Gunnar Axén (m), ordförande i socialförsäkringsutskottet, till TT.

Han motiverar detta med att interpellationer behandlas offentligt i riksdagens kammare, medan utskottets arbete sker bakom lykta dörrar.

Relaterat material

Försäkringskassans agerande ska granskas efter läkarlarm

Försäkringskassans agerande ska granskas efter läkarlarm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev