Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cytostatika hjälpte inte vid tidig prostatacancer

Publicerad: 5 juni 2016, 08:44

Att ge understödjande behandling med cytostatika efter operation av tidig prostatacancer minskar inte risken för återfall, snarare kan det vara tvärtom. Det visar resultat från en stor nordisk studie.


Ämnen i artikeln:

ProstatacancerASCO

– Vi är förvånade av resultatet som inte var det vi väntat. Men nu vet vi att man inte ska ge cytostatika till den här patientgruppen. Resultatet är i stort även samstämmigt med en amerikansk studie som nyligen presenterats, säger Göran Ahlgren, urolog och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, som varit studiens ledare.

Vid flera andra cancerformer, som bröstcancer och kolorektal cancer, är det sedan länge praxis att ge understödjande cytostatika efter operation av lokaliserade tumörer om dessa bedöms vara av hög risk.

De nya resultaten som Göran Ahlgren presenterar på måndag på Asco-kongressen i Chicago visar alltså att behandlingen inte har samma plats vid prostatacancer.

Studien, som går under beteckningen SPCG12, inkluderade 459 patienter som efter operation för lokaliserad cancer bedömdes ha en tumör av hög risk. Hälften lottades till sex cykler av behandling med cytostatikumet docetaxel, medan övriga utgjorde en kontrollgrupp.

Efter i median 4,7 års uppföljning hade 48 procent av dem som fått docetaxel drabbats av så kallat biokemiskt återfall i cancer, det vill säga ett PSA högre än 0,5 ng/mL. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 39 procent. Skillnaden mellan grupperna var nästan statistiskt singnifikant med ett så kallat p-värde på 0,07.

– Ett biokemiskt återfall indikerar med stor sannolikhet att de får symtomgivande återfall inom de närmast åren. Våra resultat är ännu ganska tidiga så vi vet inte hur överlevnaden kommer att påverkas på sikt, säger Göran Ahlgren.

Han och hans kollegor har funderat mycket på varför resultaten snarare pekade på en negativ effekt av docetaxel.

– Det har kommit resultat från annan forskning som indikerar att docetaxel kan stimulera differentiering av cancerstamceller till mer aggressiva cancerceller. Vår bästa teori är att det är detta vi ser i vår studie, säger Göran Ahlgren och fortsätter:

– Att man inte skulle sett en liknande effekt i andra docetaxelstudier kan bero på att man där samtidigt eller i nära anslutning till cytostatikabehandlingen också gett hormonterapi och kortison, vilket vi inte gjorde i vår studie.

Andra studier har på sistone visat att tidig cytostatika kan ge förbättrad överlevnad vid spridd prostatacancer. Varför ser man inte samma fenomen vid lokaliserad sjukdom?

– Det är en bra fråga. Vid spridd sjukdom är tumören med heterogen och troligen får man bort en del av den mer differentierade tumörbördan med cytostatika. En annan möjlig förklaring är att patienterna tack vare tidig cytostatika också tidigare får tillgång till nyare hormonläkemedel, som abirateron och enzalutamid, säger Göran Ahlgren.

Läs abstract till studien:

Göran Ahlgren med flera. A randomized phase III trial between adjuvant docetaxel and surveillance after radical prostatectomy for high risk prostate cancer: Results of SPCG12. J Clin Oncol 34, 2016 (suppl; abstr 5001)

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ProstatacancerASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev