fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Cytostatika i lågdos fungerade vid Car T-cellsterapi

Publicerad: 4 juni 2016, 08:31

Foto: Thinkstock

Det går att göra immunbehandling av lymfom mer aptitlig genom att minska doserna av cytostatika före behandlingen – med bra effekt på tumören.

Ämnen i artikeln:

Uppsala universitetLymfomASCO

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det visar en ny studie av immunterapipionjären Stevens Rosenbergs grupp vid NIH i USA.

Car T-cellsterapi, där kroppens egna immunceller modifieras genetiskt för att bekämpa cancerceller, har visat mycket lovande effekt vid framskridna former av leukemier.

Immuncellerna stimuleras att angripa ytproteinet CD19 som finns på tumörcellsomvandlade B-celler, men lymfomceller som också uttrycker denna markör har varit svårare att behandla.

– Det beror troligen på att dessa tumörer är mer lika solida cancerformer som ger en otillgänglig och immunhämmande miljö där Car T-cellerna inte trivs. Men det har ändå gått att se effekter om man före behandlingen ger högdoserad cytostatika, så kallad prekonditionering, dock till priset av biverkningar, säger Angelica Loskog, adjungerad professor i immunterapi vid Uppsala universitet.

I den nya studien har de amerikanska forskarna utvärderat att ge lite mildare prekonditionering och trots det fått bra resultat på tumören.

Av 19 patienter med diffust storcelligt B-cellslymfom fick åtta patienter en komplett respons, då tumörbördan försvann helt. Fem patienter fick ett partiellt svar, två förblev stabila i sin sjukdom och hos fyra patienter förvärrades sjukdomen. Vidare sågs kompletta responser hos en patient med mantelcellslymfom och hos två patienter med follikulärt lymfom.

Behandlingssvaren varade i en till tjugo månader och tio patienter är fortfarande i remission. Nästan samtliga patienter hade tidigare fått cytostatika eller stamcellstransplantation utan att detta hjälpt.

Resultaten är lovande men kanske inte helt nya, påpekar Angelica Loskog.

– I Uppsala behandlar vi lymfompatienter enligt liknande protokoll och har samma grad av kompletta responser vilket vi presenterade på en annan kongress tidigare i år.  Det finns mycket att lära om Car T-celler och dess funktion genom att göra studier på lymfom som kommer att leda till möjligheter att finna framgångsrika koncept även för andra solida tumörformer, säger hon.

Läs abstract till studien:

James Kochenderfer med flera. Anti-CD19 chimeric antigen receptor T cells preceded by low-dose chemotherapy to induce remissions of advanced lymphoma. Journal of Clinical Oncology 34, 2016 (suppl; abstr LBA3010) 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev