fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Danderyd erbjöd Karolinska operationshjälp

Publicerad: 6 november 2017, 06:50

I somras erbjöd Danderyds sjukhus Karolinska universitetssjukhuset hjälp med att operera svårt cancersjuka patienter för att korta kön. Men Karolinska avböjde och kön växte, skriver DN.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetDanderyds sjukhus

20 svårt sjuka patienter fastnade i operationsköer under semestrarna. Operation kan betyda skillnaden mellan liv och död, då det är viktigt att operera inom 36 dagar efter ställd diagnos. Karolinska har utrett tolv fall där patienter fått sina operationer för sent och lex Maria-anmält tre.

Annika Tibell, operativ direktör på Karolinska, säger till DN att det inte finns något annat sjukhus i Stockholm som kan utföra operationerna.

- Det är ganska mycket jobb med att prioritera om stora operationer. Det är inte så enkelt att flytta en bukspottkörtelpatient till Danderyd, säger Harald Blegen, chef för Tema cancer på Karolinska.

Varken ansvariga politiker inom Stockholms läns landsting eller landstingets chefsläkare fick information om den svåra kösituationen.

- Karolinska har aldrig signalerat att man inte klarar sitt uppdrag för cancervården. Vi har ju möjligheter att underlätta att sjukhusen hjälps åt, säger Bratt till DN.

Relaterat material

Cancerpatienter opererades för sent

Karolinska: Cancerpatienter slipper lång väntan

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev