Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Danska cancerläkare tar strid för behandling med Avastin

Publicerad: 2 februari 2009, 12:44

Danska cancerläkare tar strid för behandling med Avastin

Danska onkologer ville skicka ut brev där de beklagade att patienterna inte kunde erbjudas bästa tänkbara behandling. Nu stoppas de av sjukvårdsregionerna.


Konflikten som har blossat upp i Danmark gäller det omdiskuterade cancerläkemedlet Avastin. Enligt en nytillsatt nationell styrgrupp saknas det bevis för att nyttan av att använda det är större än de negativa effekterna från biverkningarna.

Därför ska det inte vara något förstahandsalternativ vid behandling av patienter med lungcancer.

Beskedet från styrgruppen har väckt starka känslor bland medlemmarna i läkarföreningen Dansk onkologisk lungecancer gruppe. Enligt dem finns det vetenskapliga bevis för att lungcancerpatienter som har behandlats med Avastin i genomsnitt lever längre.

För att protestera mot styrgruppens beslut har läkarna beslutat att skicka ut ett brev där de informerar de berörda patienterna om sin inställning.

– Vi har en etisk förpliktelse att upplysa patienterna om att de inte får den bästa behandlingen. Jag är glad över att vi kunde enas om det här brevet, säger Peter Meldgaard, överläkare på den onkologiska kliniken vid universitetssjukhuset i Århus, till danska Dagens Medicin.

Det senaste beskedet är att de planerade utskicken kommer att stoppas av de danska sjukvårdsregionernas centralorganisation Danske Regioner.

– Om någon ska skicka ut brev är det regionerna eller sjukhusledningen – inte de behandlande läkarna. Det vore mycket oetiskt att skicka sådana brev nu när vi har gjort så mycket för att skapa förtroende för den danska cancervården, säger den ansvariga politikern Ulla Astman (s) till danska Dagens Medicin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev