Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cancer

Därför får nakenråttan aldrig cancer

Publicerad: 19 juni 2013, 17:00

Foto: Dr. Andrei Seluanov, University of Rochester

Den är liten, hårlös och makalöst långlivad. Nu tror forskare sig veta varför nakenråttan aldrig drabbas av tumörer.


Den afrikanska nakenråttan (Heterocephalus glaber) är egentligen ingen råtta utan snarare besläktad med marsvinet. Men till skillnad från marsvin har den en häpnadsväckande livslängd och kan leva i över 30 år, vilket är rekord bland gnagarna.

En av huvudorsakerna är att nakenråttan aldrig får cancer.

I veckans nummer av Nature skriver en forskargrupp vid amerikanska Rochesteruniversitetet att de har funnit åtminstone en av mekanismerna bakom detta: Nakenråttans fibroblaster, en typ av bindvävceller, tillverkar högmolekylär hyaluronsyra som effektivt hindrar tumörtillväxt.

För nakenråttan är detta en ren evolutionär bonus – troligen har anrikningen av den speciella hyaluronsyran uppkommit för att nakenråttan lättare ska klara att pressa sig fram genom de trånga, underjordiska gångar där den lever, skriver forskarna.

När de blockerade tillverkningen av hyaluronsyra förlorade nakenråttans celler sitt skydd och tumörer började växa, vilket beskrivs i artikeln.

Den gen som ligger bakom tillverkningen av ämnet är också identifierad: HAS2.

Nu finns både HAS2 och hyaluronsyra även hos andra däggdjur, inklusive människa, men utan att skydda mot cancer. Forskargruppen tänker nu gå vidare med experiment för att testa effekterna av nakenråttans speciella hyaluronsyra på olika celler.

Arne Östman, professor i molekylär onkologi vid Karolinska institutet, tycker att relevansen i fynden är högst oklar för människans räkning i det här läget.

– Jag skulle inte beskriva det som något framsteg för human cancerforskning, säger han.

Forskarna själva är något mer entusiastiska, och skriver i Nature att deras fynd öppnar "nya vägar för cancerprevention och ökad livslängd".

Referens:

Xiao Tian med flera. High-molecular-mass hyaluronan mediates the cancer resistance of the naked mole rat. Nature, publicerad online den 20 juni 2013. DOI: 10.1038/nature122234.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev